همانطور که می دانید راه اندازی کسب و کار یکی از حساس ترین مراحل کار است. مطالعه و بررسی جهت امکان سنجی، شرایط مالی، زیرساخت ها، نحوه مدیریت و توسعه و ده ها مورد دیگر می بایست در مراحل اولیه صورت گیرد تا بتوان کسب و کار مناسبی را ایجاد کرد. در این مقاله، موضوع با محوریت کسب و کارهای آنلاین و اینترنتی مطرح می شود و در مورد کسب و کارهای غیرآنلاین بحثی نخواهد شد.
ملزومات راه اندازی کسب و کار آنلاین
اگر قصد دارید کسب و کار آنلاین راه اندازی کنید می بایست قبل از هر گونه فعالیتی، اقدام به بررسی و پژوهش نمایید. این موضوع اهمیت بسیار بالایی دارد که بتوان تصور و شمای صحیحی از کسب و کار مورد نظر بدست آورد. با توجه به اینکه راه اندازی، مدیریت و توسعه کسب و کارها، روال و استراتژی مخصوصی را می طلبد می بایست اقدامات لازم در این مورد را بعمل آورد. بدون شک نمی توان کسب و کار موفقی را راه اندازی نمود که بدون طرح و ایده شفاف و دراز مدت باشد. در زیر به مجموعه ملزومات راه اندازی کسب و کار اینترنتی اشاره کرده ایم:
- تعیین موضوع فعالیت کسب و کار اینترنتی
- مطالعات اولیه در مورد کسب و کار مورد نظر
- بررسی و پژوهش کلی رقبا و نحوه عملکرد آنها
- تعیین زیرساخت های لازم برای راه اندازی کسب و کار
- تهیه طرح مدیریت کسب و کار
- تهیه طرح توسعه کسب و کار
تعیین موضوع فعالیت کسب و کار اینترنتی
قبل از هر چیز می بایست موضوع فعالیت کسب و کار خود را تعیین کنیم. پس از اینکار موضوعی که ذهن ما را به خود درگیر می کند این است که چه چیزهایی نیاز است و چه باید کرد؟ همانطور که می دانید هر شاخه از فعالیت های موجود در وب، تخصص و زیرساخت های خاصی را طلب می کند. برای مثال راه اندازی و مدیریت کسب و کارهایی نظیر هاستینگ، طراحی سایت، سئو و بهینه سازی سایت و مانند آنها نیازمند دانش و تخصص فنی بالا می باشد و نمی توان بدون توجه به آنها کاری انجام داد. در صورت اقدام نیز نتیجه مناسبی بدست نخواهد آمد.
مطالعات اولیه در مورد کسب و کار مورد نظر
پس از تعیین موضوع فعالیت، می بایست یکسری مطالعات اولیه در مورد کسب و کار مورد نظر بعمل آورد. این مطالعات بصورت کلی و به منظور شناخت کسب و کار، مجوزها و زیرساخت های لازم، بودجه مورد نیاز، تخصص های مورد نیاز، شناخت بازار و مشتری ها، نحوه ارائه سرویس و خدمات و همچنین نحوه پشتیبانی و ضمانت صورت می گیرد.
بررسی و آنالیز کلی رقبا و نحوه عملکرد آنها
در این مرحله و پس از انجام مطالعات کلی و اولیه، می بایست با دقت بالا، اقدام به آنالیز رقبا کرد. این بررسی ها اطلاعات بسیار خوبی را به ما خواهد داد تا بتوانیم شناخت بسیار مطلوبی از رقبا و نحوه عملکرد آنان داشته باشیم. توسط این اطلاعات می توان علاوه بر امکان سنجی و تامین زیرساخت ها در روند راه اندازی کسب و کار، دید شفافی از چشم انداز و آینده این کسب و کار بدست آورد. بخشی از مجموعه اطلاعات بشرح زیر است:
- تعداد اعضا و تخصص های مورد نیاز برای تشکیل مجموعه و یا شرکت
- نحوه ارائه سرویس و یا خدمات در چهارچوب موضوع فعالیت کسب و کار
- برآورد منابع مالی مورد نیاز و همچنین برآورد قیمت ارائه سرویس و خدمات
- شناخت وضعیت بازار و همچنین برآورد تقریبی تعداد مشتری ها
- شناخت نیازهای مشتریان و تعیین ملزومات برای فراهم کردن آنها
تعیین زیرساخت های لازم برای راه اندازی کسب و کار
پس از انجام مرحله بررسی و آنالیز، یکسری اطلاعات مفید و نزدیک به واقعیت در دست خواهیم داشت. طبق این اطلاعات ارزشمند امکان مشخص کردن زیرساخت های لازم برای راه اندازی کسب و کار آنلاین فراهم خواهد شد. مجموعه مواردی که برای تعیین زیرساخت ها باید به آنها توجه شود عبارتند از:
- تعیین و تامین منابع مالی
- تشکیل تیم مورد نظر با تخصص های مورد نیاز
- راه اندازی سایت و ملزومات دیگر
- کسب مجوزهای لازم جهت فعالیت
- تعیین و تامین سرویس ها و خدمات قابل ارائه
- بکارگیری انواع روشهای جذب کاربر و یا مشتری
تهیه طرح مدیریت کسب و کار
پس از راه اندازی کسب و کار، نوبت به مدیریت آن می رسد. در این مرحله می بایست بخش قابل توجهی از نیرو و تمرکز مجموعه بر روی مدیریت و حفظ کسب و کار صرف شود. این مرحله می بایست بصورت مداوم انجام شود تا کسب و کار آسیب نبیند. برخی از اقدامات لازم در این مرحله عبارتند از:
- توجه ویژه به نیاز کاربران و مشتریان کسب و کار
- تلاش برای حفظ و بهبود شاخص های کیفی و کمی
- بررسی و توجه ویژه به نحوه عملکرد رقبا
- مدیریت صحیح و هوشمندانه منابع مالی
- بکارگیری روشهای تبلیغاتی زود بازده و بلند مدت
تهیه طرح توسعه کسب و کار
بدون شک هر کسب و کاری که در وب فعالیت می کند دچار یکنواختی شود محکوم به شکست و نابودی است. اگر برای کسب و کار آنلاین خود طرح توسعه ندارید جای نگرانی وجود دارد. بهتر است قبل از اقدام به راه اندازی کسب و کار آنلاین، اقدام به تهیه طرح توسعه کسب و کار نمایید. به اقتضای کسب و کارهای فعال در وب، می بایست کسب و کار آنلاین شما برای توسعه خود، نقشه راه داشته باشد. بخشی از موارد قابل توجه بشرح زیر است:
- توجه به آن چیزهایی که کاربران و مشتریان می خواهند.
- سرمایه گذاری بر روی طرح های طولانی مدت مانند سئو و شبکه های اجتماعی
- تلاش برای برندینگ و افزایش فروش یا بازدید سایت
- توجه به ایده های نو و خلاقانه و بکار بستن آنها در طرح توسعه کسب و کار
جمع بندی و نتیجه گیری
کسب و کار شامل راه اندازی، مدیریت و توسعه می شود. هر کدام از مراحل باید به درستی انجام شوند تا مرحله بعد بدون مشکل پیگیری شود. رمز موفقیت در آگاهی و اطلاعات است. به اینصورت که هر قدر بر روی موضوع و جزئیات کسب و کار اشراف داشته باشید احتمال موفقیت بالاتر خواهد بود. اگر در مورد این مقاله و مباحث مطرح شده در آن نظر، ابهام و سوالی دارید لطفا آنرا مطرح نمایید تا به آنها پاسخ داده شود.